<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d88644137678078798\x26blogName\x3d%CE%B3%CF%81%CE%AC%CE%BC%CE%BC%CE%B1+%CF%83%CE%B5+%CF%87%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%AF\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://allilografia.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3del\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://allilografia.blogspot.com/\x26vt\x3d-4503636247666117187', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

γράμμα σε χαρτί

"Στην τσέπη του παλτού σου παλιό σουσάμι, φλούδα φυστικιών και το τσαλακωμένο γράμμα μου." - Γιάννης Βαρβέρης
 

o Jean Genet προς τον Κώστα Ταχτσή

Ο Ζαν Ζενέ στον Κώστα Ταχτσή


Είσαι τυχερός: ένας Γενικός Πρόξενος! Είναι άραγε ένας και μοναδικός άνθρωπος με δύο κεφάλια, όπως ο αετός της Αυστρο-Ουγγαρίας, ή δυο διαφορετικοί άνθρωποι, ένας Πρόξενος κι ένας στρατηγός; Αστειεύομαι, αλλά σε ζηλεύω: κινδυνεύω να με υποδεχτούν οι χωροφύλακες στο σταθμό, όταν φτάσω - αν φτάσω - στο Παρίσι.

Ξέρεις ότι σου γράφω από την Ιταλία. Ο Αμπντάλλα βρίσκεται ακόμα στην Αθήνα. Στη συνέχεια θα πάει στην Αγγλία, για να προετοιμάσει το νούμερο του με τα άλογα. Εγώ θα μείνω εδώ, μέσα στα βουνά, όπου η ηχώ απαντά σε θαυμάσια γερμανικά. Βρέχει. Η Αυστρία, όπου πέρασα οχτώ μέρες, με αηδιάζει.

Ωστόσο δεν συμβαίνει τίποτα το συναρπαστικό, ούτε μέσα μου, ούτε γύρω μου. Στον δικέρατο πλανήτη όπου βρίσκεσαι - η Αυστραλία, νομίζω, είναι στην άλλη όψη της Σελήνης ή όχι; - εμάς μας θεωρούν άραγε ανθρώπινα όντα;

Νοσταλγώ την Ελλάδα που μισείς και όπου θα επιστρέψω, μόλις συνέλθουν οι ώμοι μου - τον ένα μου τον τσάκισε ο ήλιος σας. Προσπαθώ να αναζωογονηθώ εδώ, για να 'ρθω να δολοφονηθώ στον τόπο σου. Κι εσύ δεν θα 'σαι παρών, να με δεις να πεθαίνω.

Φύγε από την Ελλάδα, έχεις δίκιο, αλλά φτύσε τους Γερμανούς Προξένους πού σε συνοδεύουν: να βγαίνεις μόνος.

Μια μέρα να ξαναγυρίσεις.

Φιλικότατα,
Jean Genet


= = =


* ένας Πρόξενος κι ένας στρατηγός: Λογοπαίγνιο πού βασίζεται στη γαλλική έκδοση «Consul General"

* Αμπντάλλα: Αλγερινός ακροβάτης καί σχοινοβάτης, στενός φίλος του Ζενέ, στον οποίο μάλιστα είχε αφιερώσει το έργο του «Ο σχοινοβάτης».


Από το λογοτεχνικό περιοδικό η λέξη - τχ. 197, Ιούλ. 2008
σε μετάφραση Αλέξανδρου Σκάγιαννη

(πρωτότυπη φωτογραφία: thyssens.com)

Ετικέτες

« Home | Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »

» Δημοσίευση σχολίου