<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d88644137678078798\x26blogName\x3d%CE%B3%CF%81%CE%AC%CE%BC%CE%BC%CE%B1+%CF%83%CE%B5+%CF%87%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%AF\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://allilografia.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3del\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://allilografia.blogspot.com/\x26vt\x3d-4503636247666117187', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

γράμμα σε χαρτί

"Στην τσέπη του παλτού σου παλιό σουσάμι, φλούδα φυστικιών και το τσαλακωμένο γράμμα μου." - Γιάννης Βαρβέρης
 

ο Νίκος Ζαχαριάδης προς τον Αλέξη Πάρνη

Image and video hosting by TinyPic
26 Ιούλη 1956

Αγαπητέ Αλέξη,

Το γράμμα σου το πήρα με μικρή καθυστέρηση γιατί έλειπα στα χτήματα! Σιγά-σιγά μπαίνω στο νόημα της δουλιάς και ασκώ για την ώρα ακόμα μόνον τυπικά τα "ντιρέκτορσκι" καθήκοντά μου. Το ποίημα του Σμυρνώφ πολύ εν τάξει και έτσι στην μετάφραση πολύ πιο κατανοητό για μένα.

Η πρότασή σου για τις "Αβγές" πολύ εφπρόσδεχτη και υπερεφχάριστη, γιατί απτην άποψη των ελληνικών νέων εδώ έχουμε πλήρη ξεραΐλα, αν εξαιρέσεις μια εκπομπή του Λονδίνου που πιάνω κάθε πρωί. Δεν θα μπορέσεις να μάθεις και να μου στείλεις τις εκπομπές της Αθήνας καθώς και του Λονδίνου και Βαρσοβίας, στα ελληνικά (κύμα και ώρα); Ξεχωρίζω τη Βαρσοβία γιατί έχει το Δογάνη και δίνει αρκετά φρέσκα νέα απ' την Ελλάδα. Τις "Αβγές" φυσικά θα σου τις επιστρέψω.

Φωτογραφίες απαφτές που ζητάς δεν έχω ακόμα. Έχω τραβήξει μερικές στην περιοχή, μα το φιλμ ακόμα δεν τελείωσε κι η εμφάνιση κι εχτύπωση παρουσιάζει ακόμα λίγες δυσκολίες "λόγω προσκομάτων εις την οικιακήν εγκατάστασιν". Ώστε θα περιμένεις. Και ο καιρός σε μας είναι όλο βροχές όλο αυτό το διάστημα.

Ο Σηφάκος είναι καλά. Τον τάραξα στην ξεροφαγία. Τώρα, σε λίγες μέρες, θα τον ταχτοποιήσω σε παιδικό σταθμό.

Λίγα σπυριά ελληνική γη βάλε στο φάκελο της απάντησής σου. Χαιρετίσματα σ' όλους τους δικούς σου.

Γεια χαρά
Νίκος


Από το βιβλίο του Αλέξη Πάρνη Γεια χαρά - Νίκος,
Η αλληλογραφία μου με το Νίκο Ζαχαριάδη

εκδ. Καστανιώτη, 2011


H ανάρτηση είναι υπόδειξη και δουλειά του Χρήστου.


Ακόμα:
- ο Νίκος Ζαχαριάδης προς α) το ΚΚΣΕ και β) το ΚΚΕ
- o Αλέξης Πάρνης στα αυτοβιογραφικά, και στην "Κίχλη"

Link:
- «Δεν θεμελιώσαμε την εξουσία απ΄ τα κάτω και κοιμόμασταν» Συνταρακτικές εξομολογήσεις από τη Σιβηρία του άλλοτε ηγέτη του ΚΚΕ στις άγνωστες ως τώρα επιστολές του στον συγγραφέα Αλέξη Πάρνη, στo Βήμα, από τον Λάμπρο Σταυρόπουλο (17/12/2010)

Ετικέτες

« Home | Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »

» Δημοσίευση σχολίου