<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d88644137678078798\x26blogName\x3d%CE%B3%CF%81%CE%AC%CE%BC%CE%BC%CE%B1+%CF%83%CE%B5+%CF%87%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%AF\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://allilografia.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3del\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://allilografia.blogspot.com/\x26vt\x3d-4503636247666117187', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

γράμμα σε χαρτί

"Στην τσέπη του παλτού σου παλιό σουσάμι, φλούδα φυστικιών και το τσαλακωμένο γράμμα μου." - Γιάννης Βαρβέρης
 

ο Ντίνος Χριστιανόπουλος προς τον Ανέστη Ευαγγέλου

Image and video hosting by TinyPic
Θεσσαλονίκη, 4.7.91

Φίλε κ. Ευαγγέλου,

Έλαβα την εγκύκλιό σας για την έκδοση της ανθολογίας σας και σας ευχαριστώ. Η ανθολογία αυτή ήταν κάτι που όλοι το θέλαμε -μετά την ύποπτη ματαίωση της ανθολογίας Αργυρίου- αλλά κανείς δεν έλεγε να βάλει το κεφάλι στο ντουρβά. Εύχομαι να βρείτε το κουράγιο να την ολοκληρώσετε και να τη δείτε πραγματοποιημένη.

Εσωκλείω τη δήλωση συμμετοχής και άρχισα ήδη να καταρτίζω μια επιλογή εργογραφίας-βιβλιογραφίας για τα γραφτά μου, που ελπίζω να την έχω έτοιμη σε τρεις μήνες, οπότε και θα σας τη στείλω μαζί με τις υπόλοιπες πληροφορίες που ζητάτε.

Με την ευκαιρία, επιτρέψτε μου να σας σημειώσω κάποιες σκέψεις που μου δημιουργήθηκαν από την ανάγνωση της εγκυκλίου σας. Είναι γνωστό σε όλους ότι μέσα στην εικοσαετία '50-'70 εμφανίστηκαν δύο σειρές ποιητών, που η καθεμιά καλύπτει και μια δεκαετία Οι ποιητές της πρώτης δεκαετίας (π.χ. Χριστιανόπουλος) αποτελούν μια διαφορετική περίπτωση από τους ποιητές της αμέσως προηγούμενης δεκαετίας (π.χ. Αναγνωστάκης). Οι ποιητές της δεύτερης δεκαετίας (π.χ. Ευαγγέλου) αποτελούν -στην καλύτερη περίπτωση- μια σύνθεση των δύο προηγουμένων. Με τον συμφυρμό των δύο δεκαετιών υπό τον τίτλο «δεύτερη μεταπολεμική γενιά», είναι φανερό ότι επιδιώκεται να υποβιβαστεί η πρώτη δεκαετία υπέρ της δεύτερης. Αυτό φαίνεται από το ότι θεωρείτε τα περιοδικά της «γενιάς» του '60 ως άτυχα (π.χ. τις Σημειώσεις) ενώ αποσιωπείτε τα περιοδικά της «γενιάς» του '50 που υπήρξαν πιο δυναμικά.

Σας τα σημειώνω αυτά απλώς ως σκέψεις. Άλλωστε ένας φιλοξενούμενος πρέπει να ανταποκρίνεται στο ρόλο του και να ξεχνάει κάθε απαίτηση. Σκέφτομαι μόνο πως, ενώ κατηγορείτε τους άλλους (π.χ. τον Vitti) για αδικία, ίσως με τη σειρά σας αδικήσετε και σεις.

Φιλικά,
Ντίνος Χριστιανόπουλος

Από τον Μανδραγόρα, τχ. 45
Δεκέμβριος 2011

Ετικέτες

« Home | Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »

» Δημοσίευση σχολίου